torsdag 28 januari 2010

Idag-boken - hallå alla DS-föräldrar

Nu är Lilla L är dagistjej tänkte vi börja köra igång med idag-boken. Förskolan hade tänkt sig att använda en vanlig skrivbok att skriva och sätta in bilder i. Nu undrar jag;

- Hur använder ni idag-boken? Skriver? Sätter in teckenbilder? Foton?
- Går den mellan förskola och hemmet varje dag?
- Hur ser er idag-bok ut? Har ni någon från Hattenförlag? Stora eller Lilla? Har ni någon annan variant?

Tacksam för alla tips vi kan få.

9 kommentarer:

Lena sa...

Hejsan

Vi har haft alla varianter och nu har vi den stora Idag-boken från Hatten men den är alldeles för stor plus när man klistrat på daglapparna så blir det en bulle högst upp. Det som är bra är att man verkligen får plats med bilder och text.
Den lilla tycker jag personligen är bäst och den är lätta att ta med sig hem och tillbaka (den stora blir jag bara irriterad på just nu men vi har några månader kvar på den så man får stå ut).
Vi har också haft bara vanligt skrivbok och det fungerar men jag tycker inte det blir lika bra när man klistrar in bilder och så, fast det beror också på var man har för skrivbok.
Efter sommaren ska Linnéa börja skolan och den skolan som det förhoppningsvis blir har det en skrivbok som man kommer använda men där kommer det bara att bli text vad jag förstår.

Ja de var lite från mig / Lena

Skolgatan sa...

Vi använder lilla idagboken,den går mellan hemmet och dagis varje dag. Vi sätter in bilder längst fram sen skriver vi på bladen som man liksom öppnar upp,Ebba har ju ingen nytta av texten så därför gör vi så hon ser bilderna när hon bläddrar. Dagis sätter in veckans tecken och skriver om dagen och vi gör samma hemma,sen har vår assistent en speciell träningsbok där hon skriver vad dom jobbar med just nu.
Hoppas ni blev något klokare av detta:-)/Jessica

Anna sa...

Vi har ingenting just nu, men jag håller på att skissa på en egen variant med inspiration både från Hattenförlag och från Anna Ökvist (http://ettnyttliv.wordpress.com) som har gjort en superfin. Jag vill ha ett par specialfunktioner i min bara :)
Den ska vara klar nästa vecka har jag tänkt så då lär jag väl blogga om den.

Kerstin B sa...

Till en början hade vi A5 papper som vi satte i plastfickor och satte in i en ringpärm. Fungerade bra då det var till för att C skulle kunna prata om sin dag. C älskade och älskar fortfarande att bläddra i den å plastfickorna tål små händer bra. Vi har nu lilla idagboken å vi tycker den är lit knövlig, får iten plats så många dagar å ett evigt flyttande på sidor. Inte lika tålig som den första. Tänker oxå på att försöka göra något eget som Anna Ö men tiden finns inte riktigt. Vi har fått idagboken från hab (tidshjälpmedel) så vi använder väl den tills den är slut ialla fall.
Kram
Kerstin

Anonym sa...

Tidigare hade vi Lilla Idag-boken. Där står varje dag för sig och det tyckte vi passade Irma när hon var yngre. Nu har hon stora, eftersom den längst upp har en rad med alla veckodagar. Det passar Irma nu när hon är större, då kan hon se hela veckans dagar framför sig.

Idag-boken går mellan förskola och hem varje dag. Liksom en digitalkamera. Dagis tar bilder, vi skriver ut dem och klistrar in dem. På kvällen tittar vi på bilderna och Irma berättar vad hon har gjort.

Dessutom har vi gjort egna, tecknade bilder med text under för olika återkommande aktiviteter på förskolan. De är ungefär 4X4 centimeter. När Irma kommer till förskolan på morgonen tittar hon och resursen i Idag-boken, pratar om vilken dag det är och vilket datum. Sedan klistrar de in lappar in en horisontell rad för aktiviteter som ska hända under dagen, t.ex "leka ute", "leka inne", "mat", "vila", "mellanmål", "utedag", "utflykt" m.m. Varje dag klistras 3-4 sådana lappar in som en förberedelse för dagens aktiviteter.

Vi tycker att Idag-boken har varit jättebra. Framför allt för att träna minne och kunna berätta om vad man har varit med om. Och vad roligt att ha kvar alla dessa böcker när Irma är vuxen!

Lycka till, Malin



Lycka till,

Malin

Anonym sa...

Inte i en horisontell rad. I en lodrät. Men det var kanske inte så viktigt...
/Malin igen

Johanna sa...

Hej!
Vi har en liten tösabit som är ganska exakt 1 månad yngre än L. Doris heter hon. Hon började på dagis i höstas och hon har också en idag-bok. En vanlig skrivbok där resursen klistrar in bilder och berättar om dagen. En bra början som gör att vi blir mer informerade om dagen som gått. Detta kommer ju att utvecklas efterhand som Doris blir äldre, men just nu är det mest för att vi ska kunna följa med och prata om det som hänt. Boken går mellan hem och dagis.
Tack för en jättefin blogg. Har följt er och tycker att det är jättekul särskilt med tanke på att Doris är lika gammal.

Hälsar
Johanna

Lilla L sa...

Tack för alla tips och kommentarer. Värdefullt!

Helena

Linda sa...

Hur har det gått?

Jag fixar en "dagbok" till sonen till hösten och behöver lite uppslag. Främst är jag intresserad av vad det finns på de sidor som används aktivt förutom själva dagarna.