tisdag 1 december 2009

Nästa Stockholms C

Pappa J skriver:

Sitter och lyxar på X2000 från Lund tillbaka hem till Stockholm. För nu i svininfluensans tidevarv går sjukresorna i första klass. Till råga på allt har vi en alldeles egen kupé hela vägen. Och även om tåget blåser på i över 200 km/h så finns det gott om tid att smälta intrycken från den gångna veckan.

Två tankar sticker ut: Den ena handlar om svensk sjukvård. Så ofta förtalad och omskriven som bristfällig och full av problem. Det stämmer säkert på vissa håll och i vissa verksamheter. Men inte på barn- och ungdomssjukhuset i Lund. Vilka fullblodsproffs! Vilket bemötande! Vi fick en blankett där vi ombads utvärdera vården vi fått. Och det har nog aldrig hänt förut (för vi brukar kunna vara ganska kritiska) men vi kunde inte komma på NÅGOT som skulle ha kunnat vara bättre. Tio på den tiogradiga skalan rakt över hela linjen.

Den andra tanken handlar om att vi på ett så tydligt sätt har fått skörda frukten av årtionden av naturvetenskaplig forskning. Lätt att ta för givet när man inte är direkt beroende av den. För 50 år sedan hade den här operationen varit omöjlig. För 20 år sedan oerhört riskfylld. Idag är den vardag. Inte för oss förstås! men för de kirurger som genomförde den.

Man fylls också av tacksamhet och ödmjukhet över att få tillhöra den lilla minoritet av jordens befolkning som (trots att tekniken finns sen länge) kan få möjligheten att rädda sitt lilla älskade barn från en för tidig död. I de allra flesta länder och i de flesta familjer är det en utopi.

Sverige är fint ibland.

7 kommentarer:

Moster Majsan sa...

Ja man får sannerligen lite perspektiv på tillvaron... Jag är bara så glad för att Lilla L snart är hemma igen och ser fram emot en fröjdefull jul tillsammans med henne och storebrorsorna! Kram på er!

Kerstin B sa...

Så skönt stt ni redan är på väg hem, så skönt att kunna fira advent å jul hemma. Kramar på er!
Kerstin

Maria sa...

Härligt att ni åter är på väg hem!

Ja, Lund är ett fantastiskt ställe. Deras kunskap och omtanke gör verkligen vistelsen där lite lättare.

Kram Maria

Anonym sa...

Ibland får man nästan lust att stämma in i Mona Sahlins "Det är kul att betala skatt"...
Må så gott,
Malin

Anonym sa...

Tyckte också det var roligt att få träffa dig IRL efter att ha följt Lilla L, dig och L:s pappa på nätet sen sista veckan i augusti då A kom och förändrade vårt liv.
Vi är så glada att lilla L nu har fått sitt hjärta lagat.
Ha det så bra!
Kram S

Mia sa...

Oj oj oj, har helt missat att ni redan gått igenom pärsen med hjärtoperationen. Vad snabbt och bra allt verkar ha gott! Stor kram till er allihop o särkskilt lilla L som nu har ett helt hjärta!

Lotta sa...

Visst är de underbara människorna inom barnsjukvården vardagshjältar! Jag instämmer helt i era lovord över dem, och jag stämmer in med Mona Sahlin - Det ÄR kul att betala skatt när man ser vad man får ut av den. Jag har goda vänner i landet Over There och tillsammans har vi flera gånger utbrustit i ett jubel att vår lilla S föddes här i Sverige.
Skönt att allt är bra och att ni nu är hemma igen så att ni kan njuta av julen fullt ut. Ha det gott!