lördag 20 september 2008

Checklistan

Mamma H skriver:

När ett barn med DS kommer till världen finns en checklista med undersökningar och kontroller som ska göras. Allra viktigaste är förstås hjärtat, därefter kollas syn, hörsel och höfter. Inte sällan blir det återbesök för att undersöka en andra gång om resultatet vid det första tillfället inte var tillfredsställande. Pålästa som vi var, visste vi ju om alla dessa undersökningar som skulle komma efter Lilla L:s födelse. Ändå kändes stundtals riktigt jobbigt. I Stockholm är det heller inte ovanligt att dessa undersökningar sker på olika sjukhus, ibland till och med på samma dag. På förmiddagen var det hörseltest på Huddinge sjukhus och på eftermiddagen hjärtultraljud på Sachsska barnsjukhus. Det kändes tufft. Samtidigt är det förstås bra att det finns en tydlig diagnos med mycket kunskap om och därför också en tydlig checklista. Men varför inte någon form av samordnare? Lilla L klarade dessa undersökningar bra och när hon så kom ut på andra sidan var det med en perfekt hörsel och en perfekt syn men med ett hjärtfel.

2 kommentarer:

Ulla sa...

Alla dessa kontroller är jobbiga, men förstås nödvändiga för våra barns bästa. Vi har ju bara ett sjukhus att gå till så vi slipper att åka till olika ställen. Man kan tycka att det borde kunna göras lite smidigare.

Lena sa...

Ja i början var det ett evigt åkande med mina tjejer, neo kontroller, ögonkontroller, hörselkontroller, HAB och då logopeden, specialpedagogen och också sjukgymnasten och så var det BVC kontrollerna med mätning och vägning.
Nu är det nästan inget bara ögonkontroll varje halvår, läkarbesök en gång om året och öron näsa hals doktorn varannan månad (Linnéa har hål i trumhinnorna).
De kommer att minska med tiden men det är ändå underbart och härligt att de finns.

/Lena med tvillingtjejerna Linnéa o Agnes