torsdag 4 september 2008

En dag i samhällets tjänst

Pappa J skriver

Lilla L sover sött. Det är en av hennes många talanger. Hon KAN verkligen det där med att sova. En annan av dom är att pricka in sina vakna perioder vid de få tillfällen då det verkligen skulle PASSA att hon tog sig en lur. Som idag när jag och H var på filminspelning. Vi blev tillfrågade om att vara med i en informationsfilm för blivande föräldrar. Om KUB-test, fosterdiagnostik och Downs Syndrom. Det gick förstås inte att säga nej till.

Så många knäppa saker som vi var med om. Så mycket valhänthet. Så många saker som borde gjorts som inte gjordes. Så många saker som borde sagts som aldrig sas. Vi var bara tvungna att bidra till att andra föräldrar får bättre information och är bättre förberedda inför KUB-testets själva kärna än vad vi var: "Vill ni veta om ni väntar ett barn med DS? Och om det är så - vad gör ni då?" Det var dessutom skönt att få ge sin syn på de här grejerna och veta att tusentals föräldrapar ska få ta del av det man säger.

Men Lilla L hade ingen lust att underlätta inspelningen genom att sova. Och det var förstås rätt fint när man tänker efter. För genom att inte bara lydigt bete sig som vi ville underströk hon ju än en gång vad det handlar om. Hon är inget hjälplöst syndrom. Utan en person som gör precis som hon vill och känner för.

Längtar redan till imorgon bitti då jag får blicka in i de där ljusblåa, plirande ögonen igen. Och kanske få ett sånt där leende som gör att hjärtat smälter.

1 kommentar:

Mia sa...

Vad bra att ni är med och informerar. Jag frågade om nupp när jag väntade vår yngsta men det var för sent då. Jag hade inte en tanke på vad jag skulle göra med svaret, bara att det var ett säkert test med tanke på fostret jmf med fvp.

Så här i efterhand hade fvp inte visat något, men nupp hade säkert visat ökad risk då vår son hade väldigt mycket skinn i nacken när han föddes och säkert också vätskespalt.

Det borde verkligen diskuteras vad testerna är till för, och just vad blivande föräldrar ska göra med de resultat de får.