måndag 22 september 2008

Lova - vårt bästa beslut!

http://www.expressen.se/debatt/1.1307732/lova-4-manader-vart-basta-beslut

24 kommentarer:

Lena sa...

Vilken jätte bra artikel.

/Lena

Anonym sa...

ja, instämmer. så jäkla bra!

/Anna

Anonym sa...

Hej Helena!
Stort grattis till er fina tjej! Läste precis er artikel i Expressen och är oändligt rörd -så vackert skrivet, så klokt formulerat. Bra gjort!

Kram,
Ulrica (som btw för 100 år sedan hette Fuks och jobbade på Olsten)

Anonym sa...

Vilken underbar tjej och vilken fin artikel som ni medverkat i.

Jag har jobbat i många år med många olika härliga personer med DS. Det är underbara människor som lärt mig mycket om livet. Mer er kärlek kommer Lova bli en underbar individ.

Grodansmamma sa...

Åhh vad fint och klokt! Lova har tur att hon har sådana föräldrar. Stor kram

Willewira sa...

Jag blev så glad när jag läste er artikel!!
Kärleken är vacker - inte alltid lätt - men vacker!

Först av allt vill jag säga GRATTIS till er ljuvliga lilla tjej!

Har själv mött vänners syskon i min uppväxt som har DS och sett vilka underbara människor de är.

Rädsla får oss ofta att ta ogenomtänkta beslut, ni har visat att det går att tänka bortom rädslan och finna sig själv och kärleken.

Tack!

Önskar er all lycka på vägen!
~ Willewira

Anonym sa...

Hej!

Grattis till er lilla mirakeltjej! Gillade verkligen artikeln då jag tycker att ni lyckats formulera och besvara frågan om varför det känns så viktigt att få ynnesten att vara förälder. Har funderat mycket på det av olika anledningar och era tankar känns viktiga!

Ann-Sofie

Anonym sa...

Hej!

Jag har aldrig varit inne på er blogg förut utan kom direkt från Expressen där jag precis har läst er underbara artikel. Så välskriven och full av klokhet! Den kan ni vara stolta över, tror den kommer hjälpa många människor och förhoppningsvis leda till nödvändiga förändringar.

Jag har döttrar men ingen erfarenhet av DS mer än att jag har genomgått de tester ni nämnde. Jag håller med er om att informationen är mycket bristfällig kring vad det är man testar. Sist när vi gjorde provet hade jag och min sambo en jäktad diskussion i bilen på väg till ultraljudet där vi försökte bestämma vad vi skulle göra ifall provet visade på en förhöjd risk för DS.

Vi har nämligen vänner som gjorde ett prov som visade på en förhöjd risk. De avböjde dock att göra fostervattenprovet pga risken för missfall. Deras dotter föddes senare utan DS. De hade hela tiden trott att barnet skulle födas med DS så de hade läst in sig på ALLT! Men som pappan sa efteråt; det var verkligen ingen särskild lycka när flickan föddes att hon var frisk och inte hade DS. Det var bara lycka över att ha fått ett barn!

Anonym sa...

Hej! Jag jobbar inom vården, med vuxna personer med kromosomavvikelser. De är helt underbara! Har också känt flera personer med Downs som också är helt underbara - så grattis till er fina tjej. Hon kommer ha ett meningsfullt och underbart liv!

Anonym sa...

Grattis till en underbar tjej. Artikeln var så fin.

~Livet i byn

Anonym sa...

Sitter här med tårar i ögonen när jag läser inlägget om syskonkärlek. Lill L har underbar brödrar, hon e lyckligt lottad! Ni har nu en ny trogen bloggföljare hos er!!!

Sanna sa...

Väckte verkligen en massa tankar om vad kärlek faktiskt är!"

Anonym sa...

Underbart! Ska börja läsa denna blogg nu. Är själv hörselskadad och blir så glad när något "annorlunda" (för mig är annorlunda något fint, berikande och vackert) får uppmärksamhet. Lilla Lova verkar vara en underbar liten tös, som ju alla små barn är!

Anonym sa...

Vill bara gratta er till en underbar liten tjej. Jag har själv vuxit upp med en lillebror som har DS och för vår familj har det varit så mycket glädje. Personer med DS lever som vi andra borde göra mer, för dagen. Jättebra artikel, jag var själv gravid för en del år sedan och kände att jag inte skulle välja abort om barnet skulle ha DS. Såg även klippet på Youtube och fick en liten tår i ögat av glädje.

Sanne

Anonym sa...

Verkligen en fin artikel!

Anonym sa...

Grattis!

Tänk hur många som skulle blivit fantastiska föräldrar, givit och fått så mycket kärlek, som ni kommer få uppleva.

Ulla sa...

Jag blev både rörd och berörd av era ord i artikeln.

Christina M sa...

Haha! Jag visst ju redan att du var bäst! Smarta är ni ocksa. Och fina.

Kram fr Prince Vince mamma

Anonym sa...

Hejsan! Tårar av glädje rinner när jag läser om er familj! Jag är 36 år och har en storasyster på 37 som har Down´s. Hon är fantastisk och vi står varandra väldigt nära. Ni kommer att få så många härliga stunder med er lilla tjej!!
Kram Ulrika

Mia sa...

Jättebra artikel! Det behöver verkligen lyftas fram vad som är syftet med KUB och andra utgallringstester. Starkt av er!

Trodde förresten att min besöksräknare fått fnatt idag, men det var bara svallvågor från er sida ;-)

Kramar!

Anonym sa...

Vilken vacker liten dotter ni har! GRATTIS!!! Jag kände precis som ni gör när min dotter med DS föddes. LYCKA! Det glädjer mig att läsa en artikel om lyckan till sitt nyfödda barn med DS, och inte bara om chocken av att ha fått ett barn med DS.

Jag och min man säger nästan varje dag till varandra "vilken tur vi har som fick Alice"...och så är det verkligen.
Alice är 2 år och livet leker.

Lycka till med er fina Lova och hoppas att vi syns vid något tillfälle.

Anonym sa...

Hej på er!
Jag blev så glad när jag läste er artikel. Kloka ord om den tid vi lever i och om att vara förälder.

Grattis till er fina lilla L och lycka till med allt!

/Loppan

ullrika sa...

hittade hit via bloggad länk som i sin tur länkat och så läste jag artikeln i nättidningen.

min första tanke är, åh så fint skrivet!!
min andra är, varför i Expressen? ni skulle skriva i nån av alla dom miljoners med bäbimagasin som finns på marknaden - inte hemska Expressen.. :)

hursomhaver: lilla sötLova har inte bara ett vackert namn utan också väldigt vackra föräldrar! jag önskar er ett grymt härligt liv tillsammans alla fem!

tjo!

Anonym sa...

Tack för en underbar artikel. Det är nog väldigt många som gör oreflekterade beslut om KUB-testet. Vi fick själva en låg sannolikhet för DS och jag tänkte sedan inte mer på det. Idag är Ylva en oerhört charmig snart 2-årig tjej och jag är glad att vi aldrig gjorde något fostervattenprov och slapp ställas inför det val ni var tvungna att göra.
Tack för att ni skrev en så positiv artikel. Vårdens implicita budskap att foster med DS bör aborteras är otrevligt. Varför pratar t.ex. alla inom vården om "RISKEN att få ett barn med DS" istället för det neutrala "sannolikheten att få ett barn med DS"?

Grattis till er för Lova och till Lova som har så kloka föräldrar!

/Svante